HTML college: goed HTML

Als je goed HTML schrijft dan kun je ervan uitgaan dat de sites die je maakt lang meegaan. Doe je dat niet, dan zou het best eens kunnen zijn dat nieuwere browsers jouw informatie niet meer begrijpen. Het Internet is nog volop in ontwikkeling, nieuwe browsers, webservers en andere programma's verschijnen regelmatig. De nieuwste generatie browsers kan zelfs al XML begrijpen.

XML is een taal die veel uitgebreider is dan HTML omdat je de taal zelf kunt uitbreiden. De prijs die je daarvoor betaalt is dat XML een stuk strikter omgaat met wat je opschrijft. Waar browsers als Netscape 4 van zo ongeveer ieder stuk tekst nog wel iets kunnen maken, zo zal een browser die zich strikt houdt aan XML daar in veel gevallen niks mee kunnen.

XHTML is HTML, maar dan geschreven in XML. Het voldoet dus aan de XML-standaard. Wanneer je je web-informatie wilt voorbereiden op de toekomst dan schrijf je het in XHTML. Dat schiet voor dit college zijn doel een beetje voorbij, maar toch staan hieronder een aantal criteria die je helpen om je webdesign grotendeels XHTML-compliant te maken.

Hier komen we vaak op terug !

HTML college: struktureren van je bron

In HTML hebben spaties, TAB-tekens en line-feeds (zoiets als Enter) geen betekenis. Dit betekent dat een rommelig HTML-document er in een browser best netjes uit kan zien.
Als je je HTML-documenten netjes opzet zijn ze echter beter leesbaar. Voor anderen, maar net zo goed voor jezelf als je er maanden later weer eens iets in wilt veranderen. Bovendien voorkom je fouten.

In het onderstaande plaatje staat een voorbeeld van een gestruktureerd HTML-document. Misschien heb je zelf voorkeur voor een andere manier van struktureren.