HTML college: positioneren met CSS

Je kunt de positie van elementen in het browserwindow bepalen met het stijl-element 'position' zoals bijvoorbeeld:

div.rel_pos	{position: relative; left: 15%; top: 25px; }

Mogelijke waarden van 'position' zijn absolute, relative, static en float. Dat leg ik verderop uit.

Mogelijke plaatsaanduidingen zijn left, right, top en bottom, als volgt:

left
right
top
bottom

position: static

Static is de default, ofwel de waarde van position wanneer je niks opgeeft. Dat kun je dus net zo goed weglaten omdat het toch geen effect heeft.

position: relative

Met position: relative wordt het element verplaatst ten opzichte van de plaats die het normaal gesproken gekregen zou hebben. Op de plaats waar het anders zou staan blijft een gat omdat de rest van de pagina blijft zoals het zou zijn wanneer het element op zijn originele positie staat.

position: absolute

Met position: absolute wordt gekeken of er een parent-element met position:absolute of position:relative. Als dat er is dan wordt het element geplaatst ten opzichte van de linkerbovenhoek van dat parent-element, zo niet dan wordt het geplaatst ten opzichte van de linkerbovenhoek van de pagina.

Let op: met position: absolute wordt geen rekening gehouden met andere informatie op de pagina. Er blijft dan ook geen gat achter op de plaats waar het element normaal gesproken zou staan omdat het uit de normale flow wordt gehaald.

position: float

Een float is een container waar tekst aan de linker- en rechterkant langs kan stromen.

Voorbeelden van static, relative en absolute

Hieronder zie je drie keer een div met relatieve positie en een ingebed element met de drie waarden van position. Kijk in de broncode. In de body zie je div1, div2 en div3. Die krijgen CSS-eigenschappen in het style-blok in de header van de pagina.

Wat we hier zien is een div met relatieve positie en een verhaaltje om het wat op te vullen en een ingebed element met static positie


Wat we hier zien is een div met relatieve positie en een verhaaltje om het wat op te vullen en een ingebed element met relatieve positie


Wat we hier zien is een div met relatieve positie en een verhaaltje om het wat op te vullen en een ingebed element met absolute positie

CSS en Javascript

Vanuit een javascript-programma kun je CSS-eigenschappen manipuleren.
Zo kun je bijvoorbeeld bij elke druk op de knop dit divje verplaatsen.

Als je wilt weten hoe het werkt kun je in de broncode kijken.